Kuhalna plošča je grelno telo, ki se uporablja za kuhanje.
Kuhalne plošče se uporabljajo v kuhalni tehniki. Delujejo na osnovi gretja uporovne žice, ki se prenaša na ohišje.
Standardne dimenzije kuhalnih plošč so premera 145 in 180 mm. Razpoložljive pa so tudi plošče premerov 80, 115 in 220 mm in za industrijske namene plošče kvadratne oblike 300 x 300 mm.
Osnovne tehnične karakteristike kuhalnih plošč so:
- priključitev: z vijačnimi sponkami, na priključke 6,3 mm
- priključna napetost: 250V~, 110V~, 380V~
- površinska zaščita: emajl
- višina okrasnega obroča: 8; 10 mm
Ostale možnosti izvedb kuhalnih plošč so:
- moč: odvisna od premera in tipa plošče.
Standardne verzije so:
* standardna diam. 145 mm, 250V~, 1000 W
* ekspresna diam. 145 mm, 250V~, 1500 W
* standardna diam. 180 mm, 250V~, 1500 W
* ekspresna diam. 180 mm, 250V~, 2000 W
- termoprotektor: se uporablja pri hitrih oz. ekspresnih ploščah za zaščito pred pregrevanjem
Plošče so izvedene in atestirane skladno z VDE.